Megjött a várva várt faóra, de túl bő, és ezért nem tudod viselni? Nem te vagy az egyetlen, aki így járt, a fa szíjú óráknak sajnos megvan az a hátránya, hogy csak nehzékesen állíthatók méretre, ezért a vásárlók sokszor kénytelenek szakemberhez fordulni segítségért, pedig a problémát néhány otthoni eszközzel te is könnyedén orvosolni tudod, ennek köszönhetően pedig nem kell napokat várnod, amíg elviszed az óráshoz, akár már 10 percen belül viselheted a várva várt faórádat!

Mire lesz szükséged?

  • 1 db faóra, amit a kezedre igazítasz
  • 1 db SIM kártya kiszedő tű
  • 1 db kombináltfogó
  • 10 percre

A faóra méretre igazítása

A faórák szíját apró szemek alkotják, ezekből kell eltávolítanod néhányat ahhoz, hogy kényelmesen illeszkedjen a csuklódra. Ha már úgyis felpróbáltad, hagyd a kezeden az órát, és próbáld megsaccolni, hogy hány szemet kell kivenned a szíjából. Ezt a legegyszerűbben úgy teheted, ha csuklód alsó részénél összeszűkíted a szíjat akkorára, ahogy éppen kényelmes neked. Ezzel kitüremkedik néhány szem, ezeket kell megszámolnod.

Ha ezzel megvagy, vedd le az órát, és fektesd az oldalára. A kis fa szemek illeszkedésénél látsz 1-1 kis lyukat. A mélyedésekben rudacskák vannak, amik nem engedik szétcsúszni a fa szíjat, ezeket kell eltávolítanunk ahhoz, hogy összeszűkítsük a méretét. A legcélszerűbb, ha a csat környékéről veszed ki a felesleges darabokat, valamint ha több szemet kell eltávolítani, akkor a csat két oldaláról, lehetőleg egyenlően elosztva tedd ezt meg, ellenkező esetben a csat elcsúszik, kényelmetlen lesz a faórád, és a megjelenésén is sokat ronthat.

Miután kiválasztottad, melyik szemtől szeretnél megválni, fogd meg a SIM tűt, és nyomd ki vele a szemeket áthidaló 2-2 kis rudat. Ez néha elég nehéz lehet, ha nem sikerül, próbáld meg a másik oldalról, a kis rudak egyik fele általában bordázott, hogy ne tudjon kicsúszni a helyéről, és ezért csak az egyik irányból tudod kiszedni. Valószínűleg a tű nem lesz elég hosszú ahhoz, hogy teljesen eltávolítsd vele a rudat, ezért lesz szükséged egy fogóra is. Szorítsd meg vele a rúd kilógó részét, és húzd ki az órából.

Ezek után már szét tudod szedni az órádat. Távolítsd el a fölösleges szemeket, és illeszd össze újból a szíjat. Told vissza kézzel a kis rudat amennyire csak tudod, majd miután megakadt, vedd a kezedbe újból a fogót, és a markolatával (általában gumis, így nem sérti meg a fát), óvatosan ütögesd vissza a helyére. Ezzel készen is vagy, és 10 perc után már büszkén viselheted a kedvenc faórádat!

Ügyetlennek érzed magad, és inkább egy szakemberre bíznád?

Sebaj! Ha nálunk rendelsz faórát, a megjegyzésben írd le nekünk a csuklód kerületének hosszát, és mi ingyen megcsináljuk helyetted, és már kézhezvétel után egyből fel is teheted új kedvencedet. 🙂

Még nem találtad meg a kedvencedet?

Nézz szét üzletünkben, rengeteg egyedi faóra várja, hogy felfedezd! Kattints ide